Därför ska du lämna bilen på service varje år
Att du ska lämna in bilen på besiktning varje år är en självklarhet för de allra flesta bilägare. Däremot är det många som skippar bilservice år ut och år in. Istället besöker de en gör-det -själv hall och byter olja på egen hand. Är det verkligen det bästa för din bil?

När är det dags att lämna bilen på service?

Du kan hitta instruktioner om när service bör utföras i bilens servicehäfte. Om du inte förstår dig på instruktionerna eller helt enkelt inte har intresse nog att sätta dig in i informationen kan du istället följa rekommendationer av en bilmekaniker. Du som inte använder bilen alltför mycket kan lätt lämna bilen på service en gång om året. En bilverkstad Göteborg kan då gå igenom bilen för dig och se till att allt fungerar som det ska. Samt att alla vätskor har rätt nivå. Det är nämligen inte bara att byta oljan när det är dags för service. Utan det är så mycket mer att gå igenom i bilen för att den ska hålla så länge som möjligt samt fungera korrekt i alla situationer. Om du däremot använder bilen väldigt mycket till exempel i arbetet kan det vara nödvändigt att lämna in bilen på service lite oftare än en gång per år. Din bilverkstad Göteborg kan rekommendera hur ofta just du ska lämna in bilen på service för att den ska fungera optimalt.

Vad gör en bilmekaniker vid en bilservice?

Det kan vara bra att veta vad som bör utföras vid en vanlig bilservice, även om du själv inte förstår dig på bilar och motorer.
  • Eftersom bromsarna är väldigt viktiga, ses dem över vid en bilservice. Du blir meddelad om någon del av bromsarna behövs bytas av någon anledning.
  • Alla slags lampor kontrolleras i hela bilen och byts om de behövs.
  • En bil har många olika vätskor som måste hållas på korrekt nivå. Det är inte bara oljan som måste kontrolleras vid en bilservice utan så mycket mer än så. Dock är det bara oljan som måste bytas vid en service.
  • Däcken ses över och lufttrycket kontrolleras, i de fall där däcken är undermåliga blir du rekommenderad att byta däck på din bil.
  • Moderna bilar har mycket elektronik som måste fungera korrekt för att bilen ska fungera optimalt. På grund av det här ses den viktigaste elektroniken över så som batteri, generator och startmotor. Dessutom ser bilmekanikern även över elektriska instrument som varvräknare, hastighetsmätare och så vidare.
  • Allt i motorn kontrolleras noggrant, om en slang eller liknande behövs bytas ut blir du meddelad om problemet.
  • Bilens bälten och vindrutor blir kontrollerade. Även om det här kontrolleras vid en bilbesiktning är det en så pass viktig funktion att det ses över även vid en service.
  • Till sist är det dags för en bilmekaniker att provköra din bil. Vid provkörningen säkerställer mekanikern att bilen fungerar som den ska och att den är säker för dig att använda.
  • Det är dessutom viktigt med däckbyte Göteborg

Vad kostar det att lämna bilen på service?

Det är väldigt svårt att ge ett generellt pris på en bilservice eftersom priset kan variera beroende på märke, modell och år. Ett smart tips är att be om pris från ett par olika bilverkstäder i ditt område. På så sätt kan du jämföra de olika priserna och välja det alternativ som passar din budget. Ha dock i åtanke att inte välja det billigaste alternativet. Som med allt annat får du vad du betalar för och en bra bilmekaniker med erfarenhet kostar oftast lite mer. Samt att en bilverkstad Göteborg med gott rykte och återkommande kunder är ett smart val för dig som bilägare. Du kan även boka biltvätt Göteborg via en bilverkstad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *